Abeceda onkopacienta alebo Ako byť fit počas a po liečbe karcinómu prsníka

Súčasná medicína má mnoho účinných terapeutických postupov a liečiv, ale žiadne z nich nezaručí úplné vyzdravenie. Na internete pre zmenu nájdete veľa „zaručených“ spôsobov, ako sa vyliečiť aj bez chemoterapie a operácie. Čomu teda veriť?

Mnohé ženy po zlých skúsenostiach u lekára, ktorý na nich nemal čas alebo s nimi nekomunikoval a nebol empatický, hľadajú odpoveď práve na internete či u rôznych šarlatánov. Bohužiaľ, choroba sa potom často rozvinie do takého štádia, že keď sa vrátia spať ku klasickej medicíne, dostávajú sa (v lepšom prípade) na paliatívne oddelenie. Áno, rakovina sa dá aj vtedy liečiť, ale už nie vyliečiť.

V prvom rade je dôležité úplne dôverovať svojmu lekárovi. Ak to tak nie je, zmeňte ho. Máte na to právo. Môžete svoj stav konzultovať aj s viacerými odborníkmi, no dávajte si pozor, aby vás to potom nezmiatlo. Mám podobný zážitok po úraze kolena – bola som u šiestich ortopédov a chirurgov a každý mi povedal niečo iné. 🙂 Pri diagnóze karcinóm prsníka je však postup takmer všade rovnaký – operácia a potom (podľa vlastností nádoru a rozšírenia choroby) následná liečba, takzvaná adjuvantná chemoterapia, rádioterapia a pri pozitívnych hormonálnych receptoroch na nádore (ak rastie aj z estrogénov) hormonálna terapia. Proces liečby sa však môže začať aj naopak – najprv takzvaná neoadjuvantná chemoterapia a až potom operácia, rádioterapia, prípadne hormonálna liečba. Lekári postupujú podľa medzinárodne uznávaných postupov svetových onkologických spoločností (tzv. guidelines), netreba teda veľmi špekulovať a spoľahnúť sa na ich odporúčania.

Aj vy samy však môžete spraviť veľa preto, aby bola liečba úspešná a aby ste minimalizovali návrat rakoviny. Nie je to nič prenikavo objavné, práve naopak – treba dodržiavať správnu životosprávu, pozitívne myslieť a odbúravať stres.

Prečo je správna životospráva dôležitá?

Pretože kvalitná (funkčná) strava dokáže povypínať zlé gény a pozapínať dobré, ktoré chránia aj pred návratom choroby. Úplným základom je teda strážiť si hmotnosť a nepriberať. Z tukov sa totižto uvoľňujú estrogény (vďaka enzýmu aromatáza) a tie u žien s hormonálne pozitívnymi receptormi nádory vyživujú. Podľa mnohých štúdií mali ženy s nadváhou horšiu prognózu a častejšie sa im aj ochorenie vrátilo (Ewertz a kol., 2010; Simone a kol. 2016). Nezabúdajte však nielen sa dobre stravovať, no aj športovať. Ideálne päť až sedemkrát do týždňa aspoň tridsať minút, naozaj stačia bežné aeróbne aktivity ako rýchla chôdza alebo beh.

Znie to možno trochu otrepane, no eko-bio životný štýl má svoj význam. Pred prípadným návratom choroby sa preto treba chrániť aj tak, že obmedzíme chemikálie, ktoré sa správajú ako estrogény (endokrinné disruptory). Vyskytujú sa v kozmetických prípravkoch, potravinách, plastoch, čistiacich prostriedkoch, ale napríklad aj v pesticídoch. Orientujte sa preto na nákup biostravy a kozmetiky bez parabénov a iných konzervačných látok. Dôležité je tiež nefajčiť, nepiť a vyhnúť sa akýmkoľvek hormónom v podobe antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej terapie (Weis a Rudermann, 2011).

A ako alkohol

Alkohol je zlý!! Je to známy karcinogén a napriek všeobecnej tolerancii k jeho konzumácii žiadne množstvo pre ženy s karcinómom prsníka nie je OK (Minárik a Mináriková, 2013, Bukovský, 2013). Čo ma trápi, lebo kvalitné červené víno milujem a pred ochorením som si pravidelne večer dala pohárik až dva na upokojenie po celodennom zhone. Navyše, vôbec nie je podstatné, aký druh alkoholu pijete, teda či je to víno, pivo alebo tvrdý alkohol. K zhodným výsledkom dospeli vedci vo viacerých odborných štúdiách, aj keď súčasne potvrdili, že nízka až mierna konzumácia vína všeobecne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení (Dam a kol. 2016).

Bohužiaľ, negatívny vplyv pitia alkoholu na vývoj a šírenie rakoviny prsníka preváži nad účinkami „dobrých” chemikálií vo víne, akými sú resveratrol, antioxidanty a polyfenoly (Shield a kol. 2016).  Pri rešeršovaní odbornej literatúry som našla len jednu francúzsku štúdiu, ktorej autori na vzorke 437 žien z juhu Francúzska tvrdili presný opak – že nízka konzumácia červeného vína (nie viac ako jeden pohár denne) znižovala riziko vzniku rakoviny prsníka (Bessaoud a Daures, 2008). Zvyšné štúdie z mnohých iných krajín však dokazujú, že aj množstvo menšie ako 6 g alkoholu denne alebo 3-4 poháriky za týždeň zvyšujú riziko rakoviny prsníka a hlavne recidív u žien, ktoré toto ochorenie prekonali. Nie je teda jasné, či Francúzky majú inú genetickú výbavu na metabolizovanie alkoholu a ich organizmus dokáže z vína vyťažiť len to dobré, alebo francúzske vína sú naozaj liek . 🙂 Alebo je to lobby francúzskeho vinárskeho priemyslu!

Pravdou však zostáva, že alkohol zvyšuje aktivitu enzýmu aromatázy, ktorá mení androgény v tuku na estrogén. To je nebezpečné hlavne pre ženy vyšších váhových kategórií po menopauze, ktoré majú nádory pozitívne na estrogén (Strumylaite a kol. 2015). Aj nízka konzumácia alkoholu (3-5 pohárov za týždeň) predstavuje pre ne riziko, dokonca aj keď sú mladšie. Pravidelné pitie dokonca zvyšuje riziko vzniku nádoru v druhom prsníku a metastáz. Alkohol podporuje rast ciev, a teda aj tých, ktoré nádory vyživujú.  Je nebezpečný pre ženy na antiestrogénovej liečbe, keďže Tamoxifen zvyšuje riziko negatívneho vplyvu alkoholu na organizmus (Candelaria a kol. 2015), a tiež pre ženy na herceptinových infúziách, pretože zvyšuje riziko jeho kardiotoxicity. Alkohol vo všeobecnosti zvyšuje riziko vzniku iných druhov rakoviny, čo nám už asi naozaj k šťastiu nechýba!!

Ponaučenie

Ak nie ste Francúzky, radšej sa alkoholu vyhýbajte! Ak dostanete skutočne veľkú chuť na pohárik niečoho dobrého, tak zhrešte maximálne raz do týždňa a naozaj by to mal byť len jeden pohárik a najlepšie s kvalitným červeným francúzskym (naozaj nemám za sebou lobby vinárov z Bordeaux!). Vyskúšala som aj nealkoholické víno, ale chutí naozaj príšerne! Verte mi, zabávať sa dá aj bez pitia a aj keď žijete aktívnym spoločenským životom. Moje okolie si už zvyklo a nikto ma zbytočne neponúka.  Navyše, budete v kolektíve obľúbené, lebo môžete vždy šoférovať a rozvážať vaše podgurážené polovičky a kamarátov 🙂

Nabudúce ešte A ako aspirin. O zázračnej tabletke takmer na všetky neduhy. 🙂

 

Použité zdroje z odborných štúdií:

Bessaoud a Daures, Ann Epidemiol. 2008 Jun;18(6):467-75. doi: 10.1016/j.annepidem.2008.02.001

Dam a kol., BMJ 2016;353:i2314

Bukovský: Návod na prežitie pre ženu (2013)

Candelaria a kol., PLoS One. 2015 Dec 14;10(12):e0145061.

doi: 10.1371/journal.pone.0145061.

Ewertz a kol., Journal of Clinical Oncology, November 2010, doi: 10.1200/JCO.2010.29.7614

www.foodforbreastcancer.com

Minárik a Mináriková, Rakovina a výživa, Mýty a fakty, vydavateľstvo Kontakt, 2013

Simone a kol., The Oncologist, April 2016, 404-417

Shield a kol., Alcoholism, Clinical and Experimental Research, June 2016, 1166–1181

Strumylaite a kol., Plos One, 2015, http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0144680

Weis a Rudermann, Think Pink Live Green, breastcancer.org booklet, 2011

 

Markéta-Derdáková.jpgMVDr. Markéta Derdáková, PhD.

Autorka je doktorkou veterinárnej medicíny, venuje sa výskumu kliešťami prenášaných ochorení a zoonózam. Je aj veľmi zvedavá Amazonka. 🙂 Počas liečby ju začali zaujímať mechanizmy vzniku ochorenia z vedeckej stránky, naštudovala si veľa odborných článkov, aby lepšie pochopila príčiny ochorenia, liečbu a prevenciu. Získané informácie odovzdáva ďalším Amazonkám. Aj keď jej články vychádzajú z odbornej literatúry, v žiadnom prípade nie sú odporúčaním pre liečbu! Sú to len informatívne zdroje spojené so subjektívnymi názormi autorky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.