Kategória: Novinky, Tlačové správy
15. októbra 2024

Zober zdravie do vlastných rúk: Amazonky upozorňujú na dôležitosť prevencie rakoviny prsníka

Bratislava, 15. október  2024 – Ružový október už tradične patrí zvyšovaniu povedomia o rakovine prsníka. Pri tejto príležitosti prichádza pacientska organizácia Amazonky s novým osvetovým projektom „Zober zdravie do vlastných rúk“, ktorý kladie dôraz na dôležitosť prevencie a pravidelné samovyšetrenie prsníkov.

Rakovina prsníka je najčastejším onkologickým ochorením žien. V Európe postihuje každú ôsmu ženu. Na Slovensku žije  s touto diagnózou odhadom 30 000 žien, pričom ročne je diagnostikovaných približne 3200 nových prípadov a viac ako 900 pacientiek ochoreniu podľahne. Karcinóm prsníka často postihuje ženy v produktívnom veku, veková hranica nových prípadov sa neustále znižuje – každá piata pacientka má menej ako 50 rokov.  Špecifická je rakovina prsníka u mladých žien. Často býva geneticky podmienená a môže mať agresívnejšiu formu.

Význam prevencie a včasnej diagnostiky

Hoci ide o závažné ochorenie, pri včasnej diagnóze je rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná. „Včasné odhalenie ochorenia umožňuje menej invazívnu liečbu a výrazne zvyšuje šance na úspešný priebeh liečby,“ hovorí onkologička Bela Mriňáková z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave a dodáva: „Ženy by mali venovať zvýšenú pozornosť prevencii – chodiť na mamografické a sonografické vyšetrenia a osvojiť  si pravidelné samovyšetrenie prsníkov, ktoré je vhodné vykonávať raz mesačne po skončení menštruácie. Akékoľvek zmeny v prsníkoch odporúčam neodkladne konzultovať so svojím gynekológom alebo odborníkom.“

Kľúčovú úlohu prevencie a včasnej diagnostiky, ktorá nám môže zachrániť život, potvrdzuje aj riaditeľka Národného onkologického inštitútu Jana Trautenberger Ricová: V roku 2023 bolo celkové pokrytie mamografickým skríningom (t. j. mamografické vyšetrenie asymptomatických žien vo veku 50 – 69 rokov) 32,2 %, čo je 115 922 žien. Budeme veľmi radi, ak sa zvýši dostupnosť preverených skríningových mamografických pracovísk, čo môže pomôcť zvýšiť dôveru a tým účasť  žien na organizovanom mamografickom skríningu- OnkoKontrole, ktorý sleduje asymptomatické ženy vo veku 50 – 69 rokov na aktuálne 23 preverených skríningových mamografických pracoviskách. Dokážeme tak znížiť počet zbytočných úmrtí žien na karcinóm prsníka.“

U žien vo veku 50 – 69 rokov (cieľová skupina žien mamografického skríningu SR) bolo v roku 2023 zrealizovaných 165 772 mamografii u 164 484 žien (so symptómami alebo bez symptómov ochorenia prsnej žľazy), čo predstavuje pokrytie mamografickým vyšetrením 45,7% (údaj zahŕňa preventívnu, skríningovú, diagnostickú mamografiu). Z tohto počtu bolo 49 850 mamografií u žien so symptómami ochorenia prsnej žľazy (30 % všetkých mamografií žien vo veku 50 – 69 rokov) a 115 922 mamografií u asymptomatických žien (70 % všetkých mamografií u žien vo veku 50 – 69 rokov).

Edukačné video ako súčasť osvety

15. október je Medzinárodným dňom pre zdravé prsia (Breast Health Day) o rakovine prsníka. Koná sa každoročne v 47 krajinách a jeho iniciátorom je medzinárodné združenie žien, ktoré prekonali rakovinu prsníka, Europa Donna International.

Pri príležitosti Breast Health Day 2024 predstaví OZ Amazonky nové edukačné video, vytvorené v spolupráci s Onkoinfo.sk a Slovenskou ľudovou majolikou. Odohráva sa v autentickom prostredí pecného priestoru majolikárskej dielne v Modre a prináša umelecký prístup k zdravotnej edukácii. Prsia žien sú v ňom prirovnávané k umeleckému dielu, ktoré si zaslúži starostlivosť a pozornosť. Prostredníctvom názorného vysvetlenia ukazuje správny postup samovyšetrenia prsníkov a nabáda ženy, aby svoje zdravie vzali do vlastných rúk. Hlas tomuto výnimočnému projektu prepožičala herečka Táňa Pauhofová.

„Rovnako ako umelec s mokrými prstami modeluje vázu na hrnčiarskom kruhu, aj žena by mala dôkladne prehmatať svoje prsia,“ vysvetľuje koncept osvety Stanislava Zeitoun  z OZ Amazonky, autorka námetu. Predsedníčka združenia Dominika Kormanová dodáva: „Cieľom videa je vkusným a dostupným spôsobom ukázať jednotlivé kroky domáceho samovyšetrenia prsníkov na vzorke hliny či vázičke a ponúknuť názornú edukáciu, ktorá je pre ženy zrozumiteľnejšia ako bežné grafické znázornenie.“  

Amazonky tak pokračujú v svojej misii poskytovať nielen emocionálnu podporu, ale aj praktické informácie, ktoré ženám pomáhajú pri aktívnom prístupe k vlastnému zdraviu.

Dlhšia verzia inštruktážneho videa je dostupná na webovej stránke OZ Amazonky v sekcii Prevencia (linka na video tu: www.ozamazonky.sk/prevencia). Kratšia verzia spotu je určená pre sociálne siete. 

Autori projektu Zober zdravie do vlastných rúk

OZ Amazonky

Občianske združenie Amazonky pomáha pacientkam zvládať rakovinu prsníka. Spája ženy všetkých vekových skupín, ktoré sa liečili alebo liečia na karcinóm prsníka. Zabezpečuje pre ne aktivity zlepšujúce ich fyzickú aj psychickú kondíciu, stmeľuje ich spolupatričnosť a vzájomnú podporu. Ponúka psychologickú pomoc, sociálne poradenstvo, diskusie s odborníkmi a iné služby pre pacientky a ich rodinných príslušníkov. Dlhodobou misiou OZ Amazonky je aj meniť a zlepšovať systém poskytovania zdravotnej starostlivosti a dostupnosť inovatívnej liečby pre pacientky s karcinómom prsníka.

OZ Amazonky sú súčasťou EUROPA DONNA, koalície organizácií pre karcinóm prsníka, ktoré sa zasadzujú na celoeurópskej úrovni o šírenie povedomia, osvety o rakovine prsníka ako aj o zlepšenie podmienok, liečby a výskumu danej diagnózy.

Slovenská ľudová majolika vyrába modranskú keramiku viac ako 140 rokov. Modranská majolika a majoliková ornamentika sú súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva SR. Najväčšia remeselná dielňa na keramiku na Slovensku ponúka tradičné produkty aj zážitok z hrnčiarskeho remesla prehliadkami výroby a vo workshopoch. 

Odborní garanti projektu

Národný onkologický inštitút (NOI) bol zriadený v roku 2018  Ministerstvom zdravotníctva v Národnom onkologickom ústave.  Slúži ako klinicko-výskumná, akademická a vzdelávacia platforma s cieľom napĺňať Národný onkologický program.  V oblasti prevencie a skríningu je úlohou NOI koordinácia, hodnotenie onkologických skríningových programov a poskytovanie informácií pre odbornú a laickú verejnosť. Jednou z kľúčových úloh je osveta, ktorú zabezpečuje na kontinuálnej báze. Projekt edukačného videa je finančne podporený NOI zo zdrojov MZ SR.

Onkoinfo.sk jeodborný portál pre onkologických pacientov. Prináša dôveryhodné informácie vo všetkých oblastiach života s nádorovým ochorením: diagnóza, liečba a jej zvládanie, duševné zdravie, výživa, práva pacienta a sociálna starostlivosť. Edukáciou verejnosti prispieva ku kritickému prístupu jednotlivcov voči šíreniu dezinformácií o rakovine.