Píše Markéta Derdáková: Čo mi dala prednáška Silvie Horeckej
Blog Silvie Horeckej (horecka.sk) sledujem od roku 2013, keď som sa začala liečiť a veru mnohokrát som na ňom našla zaujímavé, prospešné a hlavne dôveryhodné informácie o zdravom stravovaní. Okrem toho aj fajn recepty.
Pani Horecká je vyštudovaná odborníčka, nie rýchlovykvasený nutričný guru. Preto som sa veľmi potešila, keď prišla medzi Amazonky. Jej prednáška bola super zaujímavá, aj keď sa priznám, že aj ja som mala niekedy problém sa orientovať v toľkých odborných výrazoch a chemických zlúčeninách, a to nie som úplný laik. Takže tu sú moje poznámky, niekde aj s mojím názorom na vec. Snáď vám pomôžu. 🙂
Silvia Horecká odporúča používať jednozložkové potraviny na prípravu jedál, žiadne polotovary a suroviny neoverenej kvality. Najradšej všetko lokálne, prípadne z dôveryhodného zdroja, nemusia však byť bio. Pokiaľ môžem, tak bio používam, lebo si myslím, že stále má ovocie a zelenina v biokvalite menej pesticídov. Mäso a mlieko má zase menej hormónov, antibiotík a ďalších cudzorodých látok. Okrem toho, že suroviny majú lepšiu kvalitu, verím, že aj takto prispievam k menšiemu znečisteniu našej matky Zeme kadejakými škodlivinami.
Úprava jedla
Krátke restovanie zeleniny aj mäsa –zmieša sa olivový olej s ghee alebo obyčajným maslom. Ja to tak robím už dlhšie, podľa vzorku starých Talianok, ktoré sú v kuchyni naozaj kráľovné. Do olivového oleja je vhodné pridať kurkumu (protirakovinový zázrak), čierne korenie, indické maha korenie a takto upravovať zeleninu alebo aj mäso, ak ho jedávate. Osobne sa snažím mäso obmedziť takmer na minimum, lebo si myslím, že pre nás je lepšie jesť ho čo najmenej. A veruže sa bez mäsa cítim oveľa lepšie. Silvia Horecká je za variabilnú stravu, teda aj mäso, nie však viac ako 1-2 krát do týždňa, samozrejme kvalitné, nie nejaké brazílske kurčatá.
Mäso a ryby je vhodné pripravovať v rímskom hrnci, podliať vínom, naukladať zeleninu a na ňu dať mäso. Piecť stačí pomaly na 140 stupňoch aj dve hodiny. Alkohol sa vyparí a máte fantastickú zdravú večeru bez akéhokoľvek pridaného tuku. Takto môžete pripravovať aj ryby. Ja snažím vždy zistiť pôvod ryby. Kupujem na myfish.sk, ryby hlavne z výlovu a z lovných oblastí, kde je čisté more alebo oceán, napríklad sever Nórska, Grónsko, Aljaška. Určite nie z Baltského mora. Keď v lete neodoláte grilovaniu, dajte po ugrilovaní mäso do nálevu z olivového oleja s rozmarínom, šalviou, oregánom a tymiánom. Ryby by ste mali jesť s koriandrovou vňaťou. Ryžu variť v pomere 1:6 s vodou. Vodu potom zliať. Vyplavia sa tak ťažké kovy, ktoré mnohokrát ryža obsahuje. Najkvalitnejšia je basmati a karnaoli. Himalájska soľ je vraj plná arzénu. 🙁 To som nevedela ani ja a vraciam sa opäť k morskej soli. Zemiaky by sa mali variť v šupke, neodplavia sa tak cenné látky, ktoré obsahujú.
Bylinky
Pani Horecká používa veľa byliniek, mnohé z nich sú doslova liekmi. Niektoré patria medzi adaptogénne rastliny, ktoré dokážu veľmi pozitívne vplývať na ľudský organizmus tým, že posilňujú imunitný systém. Pôsobia preventívne ako ochrana pred ochoreniami, nádorové nevynímajúc. Medzi známe adaptogény patria rôzne druhy drevokazných húb od čínskych reishi, cez ruskú čagu až po naše hlivy. Aj keď mnohé bylinky nepatria medzi tzv. adaptogény, obsahujú látky, ktoré napríklad pôsobia antioxidačne. Majú schopnosť vychytávať voľné radikály, ktoré poškodzujú bunky až tak, že môže dôjsť k nádorovému bujneniu. Medzi bylinky, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, patria piper longum, sumak, nigella sativa, bunyum persicum, badyan, aniz, škorica, sladké drievko, senovka grécka, sofora japonica, rozmarín, šalvia, oregáno, tymián, smil taliansky. To, čo nezoženiete v bežných obchodoch alebo bioobchodoch, sa dá kúpiť cez internet na stránke mikori.sk.
Cukry
Časť prednášky sa venovala aj cukrom. Všetky cukry sa v tele premenia na glukózu, čiže, podľa pani Horeckej, je v podstate jedno, akým cukrom sladíte. Určite to však robte s mierou a sladenie nepreháňajte. Ja cukor nepoužívam, ale jem ovocie a zeleninu, ktorá je plná či už fruktózy alebo sacharózy a tie sa v tele na glukózu premenia. Myslím si, že nie je potrebné pre nás zbytočne pchať do tela prázdne kalórie vo forme cukru v sladkostiach, sladených nápojoch a podobne, aj keď, samozrejme, občas zhreším aj ja. Milujem kvalitný med, ktorý má okrem cukru aj veľa iných liečivých látok. Keď mám neodolateľnú chuť na sladké (takmer každý večer), dám si pár orechov s medom ako dezert. Vyskúšajte lieskovce od Slowlandie. Sú famózne. A tiež aj ich nutela. Med kupujem medovicový od Medar.sk.
Bryndza a ostatné mňamky
Vynikajúca a zdraviu veľmi prospešná úprava zeleniny je fermentácia. Dá sa použiť pri kapuste ale aj hociktorej inej zeleniny. Ale to určite všetky viete. Ja mám najradšej kvašáky z uhoriek z našej biozáhrady, ktoré naložil môj muž. Každý večer by som dokázala zjesť celú fľašu.
Ďalej sa hovorilo o surovej zelenine a ovocí. Zelenina by sa však mala konzumovať aj mierne tepelne upravená. Teda kombinovať s rozumom. Mliečne výrobky sú tiež OK. Hlavne ovčie a kozie. Ja kravské nekonzumujem. Čo sa týka bryndze, je to fantastický zdroj probiotických baktérií. Treba však hľadať bryndzu čisto ovčiu (nie s prímesou kravskej) alebo aj koziu a určite nepasterizovanú. Pri takej bryndzi síce hrozí riziko nákazy vírusom kliešťovej encefalitídy, aj keď je len málo pravdepodobné, že práve vy sa nakazíte. A ak sa naozaj bojíte, dajte sa zaočkovať, a tak môžete bryndzu konzumovať bez obáv a s dobrým pocitom, že robíte službu svojmu tráviacemu traktu. 🙂
Krásne leto plné samých zdravých dobrôt všetkým Amazonkám praje
Maki
P.S.
V septembri sa na vás teším. Podelím sa s vami o moje skúsenosti s kontroverzným intravenóznym vitamínom C. Zatiaľ som v štádiu klinického skúšania na sebe. 🙂 Minimálne môžem povedať, že toľko proklamované problémy z obličkami a vznikom oxalátových kameňov v obličkách sa zatiaľ nedostavili.